Лепене на плочки в София

Извършваме на достъпни цени в София и околностите: монтаж на фаянс; редене на теракот; лепене на гранитогрес; фугиране на плочки. Даваме гаранция за извършения труд.

За къде са подходящи плочките?

Голямото разнообразие по вид и форма на теракота и фаянса ги прави подходящи за всяко едно помещение независимо от неговото предназначение. Има най-различни видове плочки, например плочките от фаянс са най-подходящи за стенни повърхности, докато гранитогресът се използва предимно при направа на подови настилки. Теракотът предимно е предназначен за използване в мокри помещения, като бани и тоалетни.

Лепене на плочки - тънкости

След избора на подходящи по форма и цвят плочки, се пристъпва към техния монтаж. Стандартно реденето започва с плочките по стените, като то не започва директно от най-долния ред. Той се оставя празен и се започва един или два реда по-нагоре. Подготовката преди начало на лепенето е изключително важна. Преварителното изравняване, почистване и грундиране на повърхността, са от ключово значение за здравината и правилният монтаж на плочките, за да може те да са в една равнина и да няма разминавания. Следващият етап от монтажа на плочките, след като стените са облепени до необходимата височина, е полагането на подовите такива. Задължително се тръгва от подовия сифон на помещението, за да могат да се спазят необходимите наклони и водата да може да се оттича безпроблемно. След монтажа на подовите плочки идва ред и да се сложи останалия първи или втори ред от стенните плочки или така наречените капаци. Те се оставят за последни, за да може да се даде правилен наклон на подовите плочки и ако има рязане на плочки, това да бъдат те, с цел да не се разваля визуалния ефект в по-горните редове.

Фугиране

След завършване на монтажа на всички плочки идва ред и на фугирането. То като процес също е изключително важно, защото придава завършен вид на помещението. Определянето и направата на еднакво разстояние между плочките се определя преди започване на процеса в зависимост от това какъв ще бъде желаният резултат. Употребата на кръстчета за фуги е най-популярният метод за дистанциране на плочките една от друга. Те са с различна по размери големина и се поставят на ъглите между тях. Подходящата фугираща смес уплътнява всички фуги и не позволява навлизането на вода и друг вид течности под плочките. При едно евентуално навлизане на течности през компроментирана фуга, могат да се създадат редица проблеми, като например – почва на мокри петна по тавана на помещението намиращо се под проблемния участък или пък започване на процес по отлепване на подовите плочки. Все нежелани резултати.

Видове лепила

Лепилата, които се използват за лепене на плочки са на циментова основа и повечето от тях са флексови. Това са вид лепила, които позволяват нанасянето на корекции по позиционирането на плочките до определен период от време след залепването им. Равномерното нанасяне на лепило върху основата и плочката е гаранция за плътното прилепване на плочките, което е от съществено значение. При непълно нанасяне на лепилния слой може да се получат кухини, които правят плочката по-уязвима за напукване дори и отлепване.